Resepi kambing & nasik
#Kambing @ ayam
1kg-16.50 1kg-7.00
Lamb-1 kg 23.50 (lg sedap)
# blander
1. Halia - 2inci
2. Bawang putih -1 labu
3. Cabai kecik - 5 biji
#Rencah
4. Bawang besar -3biji
5. Tomato -3biji
6. Daun ketumbar -7tangkai
7. Jintan putih -1sudu teh
8. Kunyit -2sudu teh
9. Serbuk kari -1sudu teh
10. Serbuk cili -1/2sudu teh
11. Buah pelaga -5biji
12. Kayu manis -1btg
13. Bunga lawang -3kuntum
14. Yogart - 2sudu besar
15. Kentang -2/3biji- (takde pun takpe, utk banyakkn saja)
Kaedah
1- tumis bawang besar sehingga garing keemasan (timbul)
2- masukan bahan kisar (tak perlu garing sekadar naik bau
3- masukan semua bahan lain dan kacau hingga tomato menjadi lembik
4- masukan kambing/ayam -( kalu nak cepat rebus kambing siap2)
5- masukan kentang.
6- doa, inshaallah allah bagi sedap
Nasi biriyani
#. Beras basmathi 1KG
# Tumis- hingga keluar bau (hingga bawang putih tukar warna)
1. Bawang besar - 1biji
2. Bawang putih - 7 ulas
3. Halia - 2 inci.
4. Kulit kayu manis- 1 btg
5. Buah pelaga - 5 biji
6. Bunga lawang - 3 kuntum
7. Minyak sapi. -5 sudu besar
#. Bhn2 ke-2 (kalau tak ade pun takpe- penambah rasa)
1. Tomato 2 biji
2. Daun pudina - 5 tangkai
3. Daun ketumbar - 7 tangkai
4. Yogart asli (tawar)- beberapa sudu (sedaaaap)
5. Kismis - segengam
6. Cabai muda - 2 biji potong 4
#. Rempah
1. Rempah TOBA pakistan
(Kalau ade rempah lain pun boleh
2. Garam
3. Gula
###. Teknik masak
1. Rendam beras 20-30 minit
2. Tumis bahan2 guna minyak sapi
3. Masukkn semua bahan2 ke-2 kacau hingga tomato lembik. (Kismis boleh masukkn kemudian jika mahu)
4. Masukkn rempah- sekejap sahaja. Tak perlu pecah minyak
5. Masukkn garam n gula
6. Masukkn semua bahan dlm periuk,masukkn beras, masukkn air.
7. Doa & Tunggu 40 minit. Dahhhh saip. Inshaallah Allah bagi sedap
******* ukur beras sebelum rendam- kalau beras satu liter, air pun satu liter tapi lebihkn air sedikit sahaja
0 comments:
Catat Ulasan