Rabu, 22 Oktober 2014

Minuman bergas punca gout?

Minuman bergas memang cukup popular di musim perayaan dan juga ketika cuaca yang panas terik sekarang. Terdapat satu kajian yang mengatakan pengambilan minuman berkarbonat dan beralkohol secara berlebihan juga berpotensi menyebabkan seseorang menderita penyakit gout. Ini disebabkan peningkatan asid urik dalam darah.

Serangan gout juga boleh berlaku apabila kekurangan air dalam badan, pengambilan alkohol, kecederaan kepada sendi. Di antara gejala penyakit gout ialah sakit sendi secara tiba tiba terutama di ibu jari kaki, pergelangan kaki, lutut selain sendi menjadi bengkak, panas, demam, merah dan teramat sakit. Segeralah dapatkan rawatan untuk mengelakkan keadaan lebih teruk.

Untuk langkah pencegahan anda dinasihatkan untuk menjauhi pengambilan minuman berkarbonat, alkohol, kurangkan pengambilan fruktosa, hadkan makan daging dan sebagainya

Pengambilan alfalfa complex membantu menyahtoksin dalam badan anda, dan performance drink membantu mengekalkan bendalir/cecair dalam badan kita.



Read More

Jumaat, 17 Oktober 2014

Tips masak setiap hari untuk anak-anak walaupun sibuk terutama bagi ibu bekerjaya

Ini tips nya...harap membantu semua ibu ibu

1) Gunakan waktu cuti contohnya jumaat dan sabtu (saya orang johor) untuk menyediakan bahan-bahan masakan. sebagai contoh hari khamis setiap minggu saya akan ke pasar borong untuk borong sayur, ikan, ayam, buah dan semua keperluan untuk memasak bagi tempoh satu ke dua minggu. Sebelum memborong malamnya saya sudah search google resepi-resepi mudah dalam internet. Jadi cara ini akan menjimatkan masa anda di pasar borong, tidak lah kita berfikir panjang nak beli apa, atau membeli barang-barang yang tak sepatutnya at last basi or busuk, layu tak dimakan. Betul tak? so time management sangat penting.

2) Masukkan semua stok ikan, sayur etc yang telah siap dicuci dan siap dipotong ke dalam bekas. Selalu saya guna bekas Tupperware. Udang di kopek, sotong, ikan, ayam di basuh di potong. Ini akan memudahkan dan menjimatkan masa kita untuk memasak. So balik kerja kuarkan bahan-bahan yang hendak di masak. Tak perlu lah waktu tu kita nak potong sayur lah, nak bersihkan ikan lah etc. So yang ni kita setelkan hari cuti. Siapkan segala galanya.

Insyaallah jika kita konsisten akan jimat wang belanja sebulan, then dapat juga elakkan keracunan makanan, kadang kadang jika kita asyik nak membeli je senang nak terkena keracunan makanan. Yang paling penting anak akan ingat masakan kita!!


Siap dipotong


Mase ni xsempat potong sempat basuh then masuk peti


Ni sekadar contoh boleh susun elok elok dalam peti


Read More

Selasa, 14 Oktober 2014

Kisah disebalik kurma kismis dan madu

Rasulullah SAW makan makanan seimbang, makan perlahan-lahan, sederhana, dan berkongsi makanan. so di sini saya ingin berkongsi sedikit info kelebihan kurma, kismis dan madu yang mana saya amalkan sentiasa disamping pengambilan supplement shaklee.

Kurma

Setiap kali masuk waktu dhuha, Rasulullah SAW selalu makan tujuh biji kurma ajwa' untuk menghindari keracunan. ketika seorang wanita yahudi meletakkan racun dalam makanan Rasulullah SAW ketika perang khaibar, bisa racun itu kembali tawar oleh zat-zat terkandung dalam kurma. Oleh sebab itu, Rasulullah SAW mengibaratkan orang yang rumahnya tiada kurma sebagai orang miskin.

Khasiat dan kelebihan kurma:


Sayyidina Ali  RA meriwayatkan "Sesiapa yang memakan tujuh biji tamar setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya"


Kismis

Kismis adalah buah anggur yang telah dikeringkan terlebih dahulu. Kismis membekalkan vitamin dan mineral yang penting kepada tubuh badan seperti zat besi, potasium, magnesium, kalsium, dan vitamin B1, B3 serta B6 untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak dan ke seluruh badan.
Kismis juga merupakan serat yang baik dan kaya dengan agen antioksidan (antipenuaan). Ia mengandungi fruktosa (sejenis gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera.

Khasiat dan kelebihan Kismis

Nabi Muhammad SAW bersabda " Biasakan memakan kismis kerana kismis dapat mengihilangkan lendir, menyihatkan badan, menguatkan saraf dan menghilangkan keletihan"

Madu

Madu kaya dengan gula, sedikit air dan mineral penting untuk kesihatan, selepas subuh Rasulullah SAW memulakan sarapannya dengan segelas air dicampur dengan sesudu madu asli, jika dilihat dari sudut ilmu kesihatan, madu berfungsi memerbersihkan lambung, menyembuhkan sembelit dan peradangan.

Khasiat dan kelebihan Madu

Nabi Muhammad SAW bersabda: " Sesiapa yang ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu"

Semoga semua dapat manfaat dari sharing saya ini


Read More

Jumaat, 10 Oktober 2014

Apa yang anda tahu tentang protien, pegaga, durian dan buah-buahan ungu? adakah baik untuk kesihatan anda atau tidak

Info sihat

Protien turunkan berat badan

Para pengkaji dari PURDUE UNIVERSITY, AMERIKA SYARIKAT mendapati mereka yang memakan makanan berprotien tinggi lebih berasa puas dengan makanan yang di makan dan kurang berasa lapar. Mereka yang makan 30 peratus kalori daripada makanan bersumber protien berpeluang mengekalkan kelangsiangan badan. Contoh Protien telur, ikan, daging, kekacang dan ayam.

http://supplementsaya.blogspot.com/2013/08/esp-energizing-soy-protien-shaklee.html


Pegaga jana kecerdasan otak.

Pegaga telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba yang menjana kecerdasan berfikir terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Berdasarkan kajian herba ini amat mujarab untuk memperbaiki fungsi minda seperti meningkatkan daya ingatan dan penumpuan fikiran. Selain itu, pegaga juga mampu membersihkan darah dan menghasilkan kulit yang sihat. Daun Pegaga boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan jus.

Durian cegah kanser.

Durian di gelar Raja segala buah mempunyai aroma yang kuat serta memiliki kandungan gizi yang amat baik untuk kesihatan diri. DEPARTMENT OF PHARMACOLOGY & TOXICOLOGY, SCHOOL OF MEDICINE, STATE UNIVERSITY OF NEW YORK, mendapati zat Phytosterol yang terkandung dalam durian dapat memperbaiki reaksi antitumor dalam badan. Ia juga mampu memperbaiki ketahanan tahap kanser dan secara langsung dapat menghambat pertumbuhan tumor yang membahayakan kesihatan individu. Penelitian dari OHIO STATE UNIVERSITY melaporkan Phytonutrient yang terkandung dalam Durian mampu mencegah kanser dan penyakit lain seperti diabetis serta penyakit jantung.

Buahan ungu melancarkan proses pencernaan.

Menurut J.SCOOT SMITH, profesor Kimia Makanan dari KANSAS STATE UNIVERSITY, buah-buahan berwarna ungu sangat baik untuk melancarkan proses pencernaan kerana mengandungi kuersetin, rasveratrol, asid alergik, antosianidin, prosianidin dan mempunyai ciri antioksidan yang kuat. Bahkan, buah-buahan ungu seperti plum, blueberry, cranberry, raspberry, anggur hitam dan banyak lagi mampu menyokong kesihatan jantung dan kulit serta meningkatkan fungsi imun sistem badan, ternyata terdapat banyak manfaat jika buah-buahan ungu menjadi pilihan makanan kegemaran anda.

http://supplementsaya.blogspot.com/2013/08/blog-post_5.html




Read More

Sabtu, 4 Oktober 2014

terkesan dengan program ibrah di ikim

Ya Allah.. semalam dengar program ibrah di ikim
ya Allah hebatnya kuasa mu. Menggigil dengar kisah kisah para sahabat yang hebat 3000 tahun dahulu, kisah nabi nabi Allah yang penuh dengan mukjizat. Allah kerdilnya diri ku yang kadang kadang alpa dan lupa dengan kekuasaan mu. Terima kasih ya Allah engkau masih mengingati hambamu ini untuk sentiasa sedar dari lena, dari hasutan syaitan, dari kealpaan. Biarlah diriku di reminder dari lupa dan hanyut dalam keduniaan yang penuh kepalsuan.

Allahuakbar, Allah maha besar
Read More