Hari ini saya nak share resepi sambal mak mertua saya yang memang tak di nafikan kesedapannya, resepi sambal ini, boleh juga dijadikan sambal nasi lemak, sambal udang petai, sambal lempeng, sambal cicah dengan ubi rebus atau dijadikan cili untuk masakan yang memerlukan cili
Resepi sambal warisan bonda
- Cili kering di rebus dibuang biji
- minyak masak untuk menggoreng
- gula dan garam
- ikan bilis
- bawang besar
Cara membuatnya
- Semua bahan (cili dan ikan bilis diblend halus)
- masukkan minyak apabila minyak panas masukkan cili dan ikan bilis yang telah diblend, perlahankan api, biarkan ia masak sehingga pecah minyak, setelah itu masukkan gula, garam dan bawang besar
#Jika anda ingin buat sambal udang dan petai masukkannya udang dan petai, begitu juga sambal-sambal yang lain
#Jika tidak habis boleh simpan dalam peti sejuk untuk digunakan lagi.
Mudah dan sangat sedap
Selamat mencuba semua